Čudna vina

Jeste li se kada osjećali kao da u društvu od 10 osoba jednostavno ne pripadate? Čini se da se njihovo mišljenje s Vašim (Mojim) nikako ne slaže -pa se zapitate: jesam li baš ja taj „Čudak“ koji je nešto „propustio“ ili su drugi samo prihvatili teze bez ikakvog promišljanja?

Može li se ova situacija usporediti i s vinima?

U zadnje vrijeme nude nam se vina različitih tehnologija koje odskaču od „mainstreem vinarstva“. Jesu li to vina iz amfora, ili vina dugotrajne maceracije, vina sa odmacima u tehnologiji proizvodnje pjenušaca, ili možda bio-vina – svejedno je. Zajednički nazivnik im je da su drugačija, a mnogi bi rekli i čudna.

Kada se ovakvo čudno vino nađe u skupini od 10 „mainstreem vina“, ocjenjivanje ide u dva smjera: ili će svog kušača oduševiti jer je toliko različito od ostalih vina ili će mu kušač baš to zamjeriti i potpuno ga odbaciti. To svakako ovisi o širini koju si dopuštamo pri ocjeni.
Dobro pamtimo reakcije nekih kušača našega Jazza prije skoro dva desetljeća: Pjenušac u Slavoniji? -Neee! Pjenušac od graševine? -Ozbiljno mislite? Pjenušac od pinota sivoga? -Pa to nitko ne radi!

Iz iskustva znam da se odbacivanje različitosti kod vina događa češće nego bismo pomislili, ali, ponekad, dogodi se oduševljenje koje čovjek ne može sakriti i kome je ono „čudno“ vino upravo kako SILENTE kaže ČUDESNO. Ovakvo iskustvo, nagrada je koja potiče vinara da ustraje u istraživanju, pokusima, razmišljanju izvan okvira i pronalaženju čuda.