Čaša vina ili tableta?

Gledajući televizijski program, teško je ne primijetiti mnoštvo reklama farmaceutskih tvrtki koje nude  rješenja za opuštanje, za bolji san, za lakše buđenje, protiv stresa, za lakše prebroditi dan (ovo zvuči kao da smo na prisilnom radu) i, da ne spominjem, one druge, ljudskom egu svojstvene, tablete. Doze su, naravno, dnevne i jako je važno uzimati ih uzimati baš svaki dan.

S druge strane, prehrambeni proizvod i gastronomski doživljaj poput vina stigmatizira se i stavlja u kategoriju proizvoda koji ometaju posao, smetaju u prometu, negativno utječu na rasuđivanje i sl. Gotovo se čovjek koji popije čašu vina dnevno izjednačava sa alkoholičarom.

Nikako nismo za pretjerano konzumiranje koje škodi i ima i najmanji utjecaj na vožnju, ali čaša vina nakon obroka ili prije spavanja nikako nije pretjerivanje. Dapače, mislim da bi ta čaša vina bila vrlo dobra zamjena za farmaceutska rješenja koja su nam prezentirana kao neophodna.

Također, možda bismo se trebali zapitati mogu li te silne tablete utjecati na naše rasuđivanje, na vožnju i dr.

Kada Vas prometni policajac zaustavi, pitat će: „Jeste li konzumirali što od alkoholnih pića?“, a gotovo nikada neće pitati jeste li popili jednu – dvije tablete za smirenje. Također, postoji „dreger“ za alkohol, ali ne i za druge „proizvode“.

Otišao sam možda predaleko, a samo sam zagrebao površinu.

Kao i ranije u svojim tekstovima, naglašavamo da je odluka (koje ćete vino ili što drugo konzumirati) samo Vama i hoćete li izabrati tabletu ili prirodni proizvod.