Pjenušac od graševine – Hrvatski original

Graševina je Hrvatska najzastupljenija viska sorta, a posebno se udomaćila u Slavoniji te kontinentalnom dijelu Hrvatske. To je dobra, zahvalna sorta koja uz malo pažnje u pogledu tehnologije vraća višestruko. Nije preosjetljiva na bolesti, dobro i redovito rodi i svakako zaslužuje prvo mjesto u našim podrumima.
Graševina se pokazala dobrom u svim kategorijama vina, od onih za svakodnevno uživanje preko kavalitetnih i vrhunskih pa sve do predikatnih.

Pjenušac od graševine

Graševina je izvrsna kao baza za pjenušava vina, sama ili u kombinaciji sa drugim sortama, prema volji pojedine vinarije. Pjenušac od graševine izvrsna je hrvatska priča i to je za nas vrlo važno jer će pjenušac od graševine postati prepoznatljiv hrvatski proizvod.

Promocija ovoga pjenušca treba biti dobro osmišljena, ciljana i iznimno jaka jer su nas već preplavili razni pjenušci i gazirana vina iz susjednih zemalja, prije svega Italije, koji snažno guraju svoj proizvod, nerijetko upitne kvalitete.

Hrvatski original, a ne francuska kopija

Francuska je uvjerila ostatak svijeta da se šampanjac radi od točno određenih sorti grožđa, definirane kiseline i alkohola, točno onako kakav je u njihovoj regiji. Stav im je dobar jer su natjerali druge zemlje i vinare slijediti njihov primjer. Ocjenjivači, enolozi i somelijeri prihvatili su šampanjac kao mjeru za usporedbu svih ostalih pjenušavih vina.

Mislim da se, prije svega, trebamo odmaknuti od ovoga stereotipa i zauzeti vlastiti stav jer je pjenušac od graševine potpuno drukčiji proizvod te ga treba promatrati i kušati bez predrasuda i bez usporedbi sa šampanjcima.

Predlažem da pjenušac od graševine tretiramo kao hrvatski original, umjesto da se trudimo biti francuska kopija.

Osobno, ovu tezu ističem javno u svakoj prilici jer ju smatram ključnom za daljni razvoj hrvatskih pjenušaca.

 

Goran Josipović