Svoj i drugačiji: šampanjac ili pjenušac?

Proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj u naglom je porastu i dobro je da se navika konzumiranja pjenušca stalno uspinje.

No, što je šampanjac, a što pjenušac i da li (hrvatski) pjenušac nužno treba sličiti šampanjcu, stvari su koje individualno odlučuje svaki proizvođač.

Svakako je šampanjac tijekom godina (da ne kažem stoljeća) stvorio izvrstan marketing i danas je najpoznatije pjenušavo vino sa određenim stilom karakterističnim baš za tu francusku pokrajinu. Pojedini proizvođači trude se napraviti sličan proizvod, no to je li to pravi put?

Svakako mislim da nije i pozdravljam proizvođače koji rade iskorak prema sortama koje su karakteristične za njihov kraj i stavljaju ih kao bazno vino u proizvodnji pjenušaca; sorte poput Kraljevine, Moslavca,  Malvazije, Graševine, Rajnskog rizlinga…

Vodeći se ovim mišljenjem, proizveli smo dva drugačija pjenušca.

Prvi, Zlatni ili (još nam je draže) Jazz, kombinacija je Graševine i Rajnskoga Rizlinga, a drugi – Rose ili Tango, za bazno vino ima Pinot sivi na kratkotrajnoj maceraciji kojom smo postigli krasnu, prirodnu rose boju.

Niti jedan od ovih pjenušaca nije lagan niti lepršav, nego su snažnoga tijela i dugotrajna okusa, baš kakva su i vina iz našega kraja.

Naglašavam kako nismo robovali parametrima koji se preporučuju baš u proizvodnji šampanjaca, već smo proizveli pjenušce svojstvene našem, slavonskom, kraju. Karakteristike naših pjenušaca pojedinačno možete lako pronaći ako pogledate njihove ŽIVOTOPISE  na ovoj web stranici.

Svoje smo pjenušce predstavili na mnogo mjesta i posjetitelji su redom bili ugodno iznenađeni, no nikako ne želimo nametati svoje mišljenje, već Vas pozivamo da ih sami kušate i odlučite za sebe.