5 jela koja možete pripremiti uz pjenušac Jazz

5 jela koja možete pripremiti uz pjenušac Jazz

O odabiru najprikladnijeg vina uz određenu hranu, napisano je podosta vodiča, puno je preporuka i različitih mišljenja.

Postoje neke smjernice za koje vjerujem da je svaki vinoljubac i uživatelj u dobroj hrani uz vino i iskustveno zaključio – na primjer, da uz masniju hranu više odgovaraju svježija vina, a ona s više tanina lijepo se slažu uz mesa s bogatim umacima i hranu koja „vuče“ na slatko. Ili ono poznato pravilo o poštivanju sličnosti boja: bijela mesa i riba uz bijela vina, a tamna mesa uz crvena vina. Za svaki kvalitetan proizvod u bilo kojoj sferi života preduvjet je znanje, na koje zatim možete nadograđivati nečija pravila ili stvarati vlastita. Zato u mojem slučaju, pitanje od kojega krećem jest: što ću skuhati uz  Pjenušac Jazz, a ne koje ću vino sljubiti uz, primjerice, lignje.

Lignje i Jazz pjenušac
Brusketi s rajčicom i mozzarellom uz Jazz
Rolada od ajvara i špinata punjena šunkom i sirom uz čašu Jazz pjenušca

Čime se voditi prilikom kuhanja uz vino?

Nisam znalac u kuhinji, ali kao i svi, uživam u ukusnoj hrani. Najdraže mi je od kvalitetnih namirnica pripremiti jednostavno i ukusno jelo pa zatim doživjeti taj okus uz vino punog tijela i izraženih aroma. Cijeli proces je užitak; jer vino je u mojoj čaši odmah, već prilikom sjeckanja namirnica dok zamišljam kakav će okus imati hrana – hoće li biti pikantna ili pak blagog okusa, hoće li dominirati pojedini začini ili arome – a vino me u tim mislima nesvjesno vodi u smjeru koji trebam. Vino ima zadatak maksimizirati doživljaj hrane i dodati joj okus koji možda nedostaje. Vodeći se time, ne možete pogriješiti.

Pečena riba, blitva s krumpirom I krumpir salata
Sarma

Jela koja sam pripremao različite su teksture i okusa (bruskete, lignje, tjestenina, riba,…), a uz ohlađeni bogati Jazz bila su vrhunski doživljaj. Nisu to bile kulinarske bravure, nego priprema fine večere uz ugodno čavrljanje u kuhinji. Potičem vas: kupite ribu, lignje ili samo povrće, potražite recept-dva na internetu pa odlučite što bi vam bilo baš ukusno uz dobro vino koje čeka u hladnjaku. Pjenušac Jazz preporučamo kao aperitiv rashlađen na 5 ˚C. Dobro se slaže uz ribu, rižoto, piletinu, tjesteninu, plodove mora, ali i uz slastice.